Kawa po turecku, czy może rozpuszczalna? Co wybrać?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Każdego dnia wypijanych jest ponad 2 miliardy filiżanek tego cenionego napoju. Historia kawy sięga tysięcy lat, a jak wskazują rozmaite źródła można przypuszczać, że ten czarny napój spopularyzował się w IX wieku w Etiopii, skąd rozpowszechnił się na cały świat. Do Europy kawę zaczęto sprowadzać dopiero w XVII wieku, gdzie początkowo spotkała się z dużym oporem. Z biegiem czasu zaczęto doceniać jej walory aromatyczne i smakowe, co spowodowało, że obecnie możemy spotkać się z wieloma wariacjami na jej temat. Istnieje więc wiele różnych odmian kawy, metod jej parzenia czy stylów kawowych, które zaspokajają różnorodne gusta i preferencje smakoszy.

Najczęściej wybierane rodzaje kawy

Jak wspomniano już wcześniej istnieje bardzo dużo różnych rodzajów kawy. Różnią się one od siebie smakiem, aromatem, a także sposobem przygotowania czy dodawanymi składnikami. Udając się do kawiarni najczęściej możemy spotkać się z intensywną w smaku i niezwykle skondensowaną Espresso, znacznie lżejszą Cappuccino z dużą ilością mleka, podawaną w wysokiej szklance Latte ze spienionym mlekiem i pianką, na której bariści tworzą bajeczne wzory, subtelniejszą w smaku i mniej intensywną od Espresso kawą Americano czy Macchiato z niewielką ilością mleka. Przy czym podkreślić należy, że wybór odpowiedniego rodzaju kawy zależy od upodobań i preferencji smakowych danej osoby.

Kawa w domowym zaciszu – rozpuszczalna czy po turecku?

Chcąc posmakować dobrej kawy wcale nie trzeba udawać się do renomowanej kawiarni i płacić bajońskich sum. Posiadając ekspres do kawy można przygotować wspomniane wcześniej rodzaje kawy w domowym zaciszu. Również brak ekspresu nie wyklucza możliwości posmakowania smacznej kawy. Wielu domatorów decyduje się również na inne rodzaje kawy, jak na przykład kawa po turecku czy szybka w przyrządzeniu kawa rozpuszczalna. Proces przygotowania kawy tureckiej jest znacznie bardziej wymagający niż spopularyzowanej w drugiej połowie XIX wieku kawy rozpuszczalnej, która stanowi skondensowany ekstrakty kawowy w postaci granulek, które rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Proces przyrządzenia kawy tureckiej rozpoczyna się od zmielenia świeżo palonych ziaren kawy. Następnie, do tradycyjnego miedzianego naczynia zwanego cezve, dodaje się wodę i cukier. Tak przygotowany roztwór delikatnie się podgrzewa na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Gdy napój jest gotowy, całą zawartość należy delikatnie zamieszać, aby pianka równomiernie rozprowadziła się w kawie. Tak przyrządzoną kawę podaje się w małych filiżankach w towarzystwie szklanki wody, która pomaga oczyścić podniebienie pomiędzy kolejnymi łykami. Szukając odpowiedzi na pytanie, jaka kawa jest najsmaczniejsza, należy podkreślić, iż nie da się tego wskazać jednoznacznie, gdyż każdy rodzaj kawy ma swoje zalety i wady, a także zwolenników i przeciwników.


Article Tags:
·
Article Categories:
Publikacje

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts